Maison Berger Paris

Här hittar du vårt utbud av fantastiska katalytiska doftlampor från Maison Berger. Du hittar även tillbehör och dofter. Kontakta oss ifall du saknar någon lampa eller doft, så kanske vi kan ordna fram det. Skrolla ner för att läsa mer om Maison Berger eller se instruktionsfilm. Du kan även klicka här för mer info.

Obs! Nu kommer vi utöka vårt sortiment med både doftlampor och dofter. Markera denna sida som favorit och kom tillbaka för att ta del av ett större utbud. Du kan även kontakta oss ifall det är något du saknar redan nu. Enklast genom att skicka mejl till [email protected]


Vad är Maison Berger Paris?

Maison Berger, som tidigare hette Lampe Berge, är en dekorativ katalytisk doftlampa som tar bort oönskad lukt, dessutom sägs det att den även renar luften från bakterier. Med en katalytisk doftlampa från Maison Berger ökar du dessutom syrehalten och  inomhusluften doftsätts med din favoritdoft.

Maison Bergers doftlampor använder en katalytisk brännare som vid upphettning till viss temperatur förbränner ett speciellt framtaget alkoholbaserat flytande bränsle. Det brinnande bränslet släpper ut molekyler i luften som tar bort den oönskade luften samtidigt som lampan frigör doft från eteriska oljor.

Fördelarna med Maison Berger

Maison Berger renar som sagt luften genom att ta bort oönskad lukt och luftburna bakterier. Syrehalten i luften sägs öka. Bränslet innehåller eteriska oljor som är gjorda av naturliga botaniska extrakt. Dessa oljor parfymerar luften och ger aromterapi.

Instruktionsfilm om hur lampan fungerar

Så använder du katalytisk doftlampa från Maison Berger

1. Fyll lampan till maximalt 2/3

För att den katalytiska effekten ska fungera måste det finnas luft i lampan. Däremot kan du ha så lite doft du vill. Det är inga problem.

2. Sätt i brännaren med veken och låt den dra i 20 min

Det är alkoholen i vätskan som brinner när du tänder brännaren. Därför måste veken hinna suga upp alkoholen så den når hela vägen upp till brännaren.

3. Tänd brännaren och låt den brinna i 2 minuter

Efter 2 minuter blåser du ut lågan. Brännaren ska bara brinna 2 minuter för att den ska uppnå 500 grader.  När den uppnått 500 grader aktiveras den katalytiska effekten och bakterier och molekyler attraheras till brännaren och förstörs när de träffar brännarens yta.

4. Sätt på den dekorativa hatten

Den dekorativa hatten skyddar från att bränna sig samtidigt som den låter luften strömma igenom så den kan komma i kontakt med brännaren.

5. Stoppa processen – sätt på lilla korken

Sätt på lila korken när du är nöjd med doften i rummet eller när rummets luft har renats. Det tar 20 min/10m2 att rena luften till 68 %. Om ni inte sätter på korken kommer den att fortsätta sprida doft tills vätskan är slut.

6. Fylla på igen

Om du vill fylla på vätskan och det fortfarande finns kvar i lampan behöver du inte vänta 20 min. Om du vill byta doft och det finns kvar i lampan häller du tillbaka det som finns kvar i flaskan. Fyll på 1 cm med neutral vätska för och tänd lampan. Låt lampan vara igång ett tag för då renar du veken och brännaren från tidigare doft. Sedan är det bara att fylla på med den nya doften.

7. Om doften är för stark

Om du tycker dofter är för stark kan du späda ut doften med den neutrala vätskan. Du bestämmer själv hur du fördelar neutral vätska och doft.

Övrig information om Maison Berger (Lampe Berger)

Kom ihåg att lampan fungerar efter att flamman släckts. Lampan brinner för att värma upp stenen och måste blåses ut efter 2 minuter.  

Om brännaren inte kommer att förbli varm efter att flamman släckts kan du prova att ta bort den från lampan och lägga den på pappershanddukar för att låta den torka helt. Om brännaren är gammal behöver den förmodligen ersättas. Du kan byta dofter på samma sätt, genom att låta veken torka.

Obs! Använd inte annat bränsle än det avsedda.

Historien om Maison Berger

Maurice Berger patenterade Lampe Berger, det som numera heter Maison Berger, i Paris i juni 1898. Under början av 1900-talet marknadsfördes det till franska institutioner där hygienen var viktig, exempel sjukhus.

Vid dena tiden använde lamporna metylalkohol som gav formaldehyd vid förbränning. Det var effektivt, men luktade obehagligt.

År 1927 sålde Maurice Berger företaget till Jean-Jacques Failot. Han bytte till etylalkohol som har doften av äpple vid förbränning.

Denna förändring flyttade Lampe Berger till konsumentmarknaden. Failot började samarbeta med stora flaskdesigners såsom Galle, Lalique, Baccarat, Saint Louis, Sabino och Theraud.

Under 1930-talet uppgick försäljningen till cirka 20 000 lampor per år. Export påbörjades med blandad framgång.  Ett hinder var att ozoalkohol ansågs vara en parfymprodukt och beskattades som ett lyxartiklar.  Failot dog i oktober 1940, under andra världskriget, som ett resultat av sår som han fick när han slogs ned av ett tyskt militärt fordon i Paris.

Hans son Gilbert tog över. Efter kriget började produktionen gradvis eftersom råvaror fortfarande var svåra att hitta.

Kriget resulterade i en lägre levnadsstandard, varför produktionen av lyxkristallmodeller övergavs och porslin- och lergodsmodellerna skapades.

År 1973 producerade Lampe Berger 80 000 lampor per år och företaget såldes till pensionären Marcel Auvrey. Hans son Phillipe tog över 1989 och 1992 bildade han det första dotterbolaget i Lampe Berger i New York.

År 1998 startade Lampe Berger den prestigefyllda signaturlinjen av lampor av kända designers. De började också använda nya material som emalj, tin och opalin.

Nu har Maison Berger glädjande nog nått Sverige och vi är stolta över att tillhöra den begränsade skara som kan erbjuda våra kunder denna fantastiska katalytiska doftlampa med renande förmåga.