Vanliga Frågor

Brinner lampan hela tiden den är igång? 

Nej lampan ska endast brinna i 2 minuter. Efter 2 minuter så blåser man ut lågan och sätter på den snygga kronan som ett skydd mot att bränna sig. Lampan håller då värmen av sig själv och är igång tills man stänger av den. 
Man stänger av lampan genom att sätta på den lilla hatten som sluter tätt.


Hur kan lampan rena luften? 

När brännaren uppnått sin temperatur på 500 grader så attraherar den bakterier och molekyler i luften och när molekylerna träffar brännaren slås de sönder och återbildas inte. 
Föroreningar i lufter som allergener, bakterier, mögelsporer & lukter är atomer som klumpat ihop sig till molekyler.  
Så när molekylerna slås sönder till atomer igen så försvinner helt enkelt den förorenade luften. Lampan renar alltså luften på allt som består av molekyler. 
Virus består tillexempel bara av 1 atom och därför kan lampan inte rena luften på virus. 


Kan doftlampan hjälpa mig i min allergi? 

Ja lampan hjälper många allergiker på tillexempel våren mot pollen, eller mot pälsdjus. Eftersom att allergerner består av molekyler så renar lampan luften på allergerna. Den renar ej till 100% så helt bra blir man inte, men den renar till 68% och därför upplever många stor skillnad och tycker att lampan underlättar för dem. 

Många pollenallergiker låter lampan vara igång i sovrummet innan de ska sova tillexempel. Har man djur och har vänner som är pälsjursallergiker kan det vara en bra idé att låta lampan vara igång medans den allergiska vännen är hemma hos dig, det kommer underlätta deras allergi.


Hur mycket doft/vätska behöver jag hälla i lampan?

Du kan i princip ha hur lite som helst bara veken kan suga upp vätskan till brännaren så att den går att tända. Däremot får du aldrig ha mer än max 75% eftersom det måste finnas syre i lampan för att den ska fungera. 

Är man glömsk så kan man ta för vana att endast ha lite doft i lampan, (jag brukar fylla den till 30% ungefär)  för glömmer man stänga av den så kommer lampan att vara igång tills doften tar slut, och då är det tråkigt om man slösat bort mycket vätska/doft. 


Kan jag läsa recensioner någonstans?  

Ja, under detta inlägg kan du läsa en del recensioner från kunder: Recensioner

Alla recensioner finns även samlade under höjdpunkter på instagram.


Vad består vätskan/doften av?

Den består av 90 % renaste alkohol och 10 % osmotiskt vatten samt några droppar koncentrerad parfym. Det är ingenting som är farligt för hälsan eller miljön. 


Vilken doft ska jag välja? 

Jag har skrivit rekomendationer under varje doftkategori, vill man ha en utförlig doftguide så finns det under höjdpunker på instagram: Gosahome


Blir det fläckar av doften/vätskan?

Det är ingen olja i vätskan så det blir inga oljiga fläckar på kläder eller andra ytor. Däremot är det alkohol så man ska alltid vara försiktig för säkerhets skull.


Varför försvinner doften så snabbt ur lampan?

Antingen har du glömt att sätta på den lilla stoppen/hatten. När du startat processen så kommer den att fortgå så länge de finns vätska i lampan. Den lilla hatten/stoppen måste alltid sitta på brännaren när lampan inte används. Eftersom brännaren inte är 100% tät och det är alkohol i doften/vätskan så kommer det att dunsta om stoppen inte sitter på brännaren.


Är lampan brandfarlig?

Eftersom vi har med alkohol och värme att göra får man vara försiktig. Brännaren blir 500 grader och det kan börja brinna om den välter och brännaren hamnar i en stor pöl av alkohol. Ställ alltid lampan på ett säkert ställe där den inte kan välta av sig själv eller nära en gardin.


Var tillverkas de katalytiska doftlamporna?

Allting har designats, utvecklats och tillverkats i Frankrike sedan 1898. Allt material som används kommer också från Frankrike. Maison Berger äger alla patent till denna brännare och detta är originalet till den katalytiska doftlampan. Fabriken ligger i Normandie.


Hur gör man när man ska byta doft?

Om du har slut doft i lampan och vill byta till en annan doft bör man fylla ca 1 cm av den neutrala vätskan i lampan och köra igenom veken och brännaren en stund. Då slipper man en mix av flera olika dofter. Om man inte bryr sig så mycket om att dofterna kan blandas en liten stund är det bara att fylla med den nya doften.  Det är endast de första minuterna som man kan ana doften från den gamla doften och personligen har jag aldrig upplevt att det luktar konstigt. 

Har man mycket kvar av doften i lampan men vill byta ändå är det bara att använda tratten och hälla tillbaka doften i ursprunglig flaska. Ett bra sätt är att köpa en extra brännare så man kan byta brännare när man byter doft. Då dunstar den tidigare doften under tiden man använder den andra och man slipper en mix av dofter.


Hur långt tid tar det att rena luften?

Det tar 20 minuter per 10 m2 att rena luften till 68 %. Man kan aldrig rena luften till fullo eftersom vi lever och andas där. Den katalytiska processen kan inte rena luften från Virus men däremot bakterier och molekyler. Det innebär att om du lagar mat och har på lampan så kommer du inte att besväras av matoset. Har du glömt soporna och det luktar illa är det bara att starta lampan så är lukten borta på en stund beroende på hur stort rummet är. Med andra ord, du behöver inte många lampor för att rena ett stort rum utan du måste bara ha den igång en längre tid.


Hur länge håller en brännare?

En brännare håller ca 1 år eller 200 gånger. Man märker när den börjar ta slut. Så blir den väldigt svart och det blir svårt att tända den. Det är viktigt att endast låta den brinna i 2-3 minuter åt gånger för annars kan den sluta fungera i förtid.


Är doften miljövänlig?

Vätskan som används i lampan består till 90% av den renaste alkohol man kan tillverka. 10 % består av osmotiskt vatten vilket är det renaste vatten man kan använda samt några droppar koncentrerad parfym. Det finns ingenting i produkten som är miljöfarligt eller farligt för människan. Det ställs högre krav på dessa dofter än vad det gör på parfym som man har på kroppen. 


Kan jag använda lampan trots att jag är doftkänslig?

Är du känslig mot dofter kan du givetvis vara känslig mot även dessa dofter. Dock upplever många allergiker att dessa dofter fungerar bra. Man kan alltid köra den helt utan doft och endast använda den neutrala om man endast vill rena luften. 
Värt att nämna är att den neutrala vätskan innehåller 1 doftnot just för att man ska kunna ana att något är igång, ungefär som med gasol.


Hur många dofter och lampor finns det?

Man kan alltid välja mellan ett 50 -tal dofter och lampor. Maison Berger Paris förnyar sortimentet med ett antal produkter fyra gånger per år.


Vad är Anti Odör?

Anti Odör är en nyligen patenterad kollektion som innehåller en specifik molekyl för olika områden. De områden man valt att fokusera på är: KÖK, BADRUM, DJUR OCH TOBAK. Molekylen tillsammans med specifik doft eliminerar specifika ämnen i luften vilket medför att hjärnan inte kan uppfatta de lukterna Det fungerar inte på samma sätt som med den katalytiska processen som förstör molekyler och bakterier som luktar illa. Med anti odör kan man inte uppfatta dem.